Καλλιέργεια Σκόρδου

Η καταγωγή του σκόρδου είναι από Ασία. Ανήκει στο γένος Άλλιο και είναι ετήσιο φυτό, ποώδες, μονοκοτυλήδονο.
             
Φύτευση
Το σκόρδο φυτεύεται απο το Φθινόπωρο μέχρι και αρχές της άνοιξης. Οι σκελίδες που φυτεύουμε καλό είναι να φυτευονται σε αναχώματα διπλής γραμμής σε αποστάσεις 8-10 εκατ πάνω στη γραμμη και 30-35 εκατ. επί της γραμμης. Βασικό κριτήριο για τις αποστάσεις φύτευσης είναι ο τελικός προορισμός του προϊόντος. Έτσι, σκόρδα που προορίζονται για μεταποίηση φυτεύονται πιο πυκνά σε αντίθεση μ' αυτά που προορίζονται για κατανάλωση και μας ενδιαφέρει το μέγεθος του βολβού.
            
Έδαφος
Το σκόρδο αποδίδει καλύτερα σε μέτριας σύστασης εδάφη με PH 6-7, καλά στραγγιζόμενα που ευνοούν την κανονική ανάπτυξη των βολβών.
                
Πότισμα
Το πότισμα ευνοεί την κανονική ανάπτυξη των βολβών. Αν η καλλιέργεια ''διψασει'' θα ΄σχιματιστουν μικροί βολβοί κι αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μειωμένη εμπορική αξία του προϊόντος.
               
Συγκομιδή -Αποθήκευση
Το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του περίπου 6-8 μήνες μετα τη φύτευση των σκελίδων και η συγκομιδή γίνεται περίπου τον Μάιο ως τον Αύγουστο. Αφού συγκομιστουν από το χωράφι, τα σκόρδα παραμένουν μια εβδομάδα σε σωρούς και στη συνέχεια γίνεται η διαλογή όπου απομακρύνονται αλλοιωμένοι βολβοί.  Για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 0 C  και τη σχετική υγρασία κατω του 60%.  Σ'αυτες τις συνθήκες αυτοθήκευσης οι βολβοί διατηρούνται άνετα για 6-7 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου