Ανθούριο

Το ανθούριο ανήκει στην οικογένεια των αροειδών και  καλλιεργείται για το άνθος του ή σαν καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες των οποίων τα άνθη φέρουν διάφορα χρώματα όπως κόκκινο, ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί. Το ανθούριο δεν έχει βλαστό και τα φύλλα του καθώς και τα άνθη βγαίνουν από το έδαφος. Είναι φυτό που ανθίζει συνεχώς και το άνθος διατηρείται για περίπου ένα μήνα. Τα άνθη του είναι χαρακτηριστικά της οικογένειας που σχηματίζονται με σπάθη, η οποία και δίνει αυτή την εντυπωσιακή μορφή στο άνθος.

Απαιτήσεις-Φροντίδα

Έδαφος
Συνίσταται σε αναλογία 2:1 απολυμασμένο μίγμα τύρφης-φυλλόχωμα

Θερμοκρασία
Για τη διατήρηση του φυτού απαιτούνται θερμοκρασίες 10-12  C, ενώ για την άνθηση του 15-18 C. Άριστη θερμοκρασία θεωρείται αυτή που κυμαίνεται μεταξύ 15-18 C τη νύχτα και πάνω από 20  C τη μέρα. Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να ''καεί'' το φύλλωμά του ενω σε χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζεται η ανάπτυξή του.

Η σχετική υγρασία δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 70% . Σε συνθήκες μειωμένης σχετικής υγρασίας δημιουργούνται καστανές κηλίδες γύρω από τα φύλλα.

Φως
Το φυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε δροσερό, ημίσκιερο μέρος. Μπορεί να επιζήσει και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού αλλά υπό αυτές τις συνθήκες θα έχει φτωχή ανθοφορία και μικρή ανάπτυξη.

Πότισμα
Θα πρέπει να ποτίζεται όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό και να αδειάζεται το επιπλέον νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας.

Έντομα- Ασθένειες
Γενικά το ανθούριο είναι ανθεκτικό φυτό σε εντομολογικές προσβολές και μυκητολογικές ασθένειες.
Συνηθέστεροι εχθροί του φυτού είναι οι θρίπες, τα κοκκοείδή και η μελίγκρα.

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με παραφυάδες, μοσχεύματα και σπόρο. Οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν μετά από 30-40 ημέρες.

Το ανθούριο επίσης είναι κατάλληλο φυτό και για εντυπωσιακές συνθέσεις.

2 σχόλια:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ,ΤΟ ΑΝΘΟΥΡΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΑΛΛΑΞΑ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΦΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ?ΤΟ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΝΟ ΗΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον το ποτιζεις αρκετά συχνά και στον πάτο της γλάστρες έπρεπε να βάλεις χαλίκι για καλύτερη από στραγγίζει θέλει μια φρόντισε την εβδομάδα νερό μπορεί και κάθε 10 μέρες

      Διαγραφή