Ρίγανη

Πηγή εικόνας basilakakis.wordpress.com/page/2/
Η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (Labiatae), Χειλανθή, στο γένος Οriganum. Tα κυριότερα είδη είναι Οriganum heracleoticum L., O. vulgare L., O. onites και Ο. dubium.
Είναι πολυετής φυτό (διάρκεια ζωής φυτείας εως και 12 έτη) με τετραγωνικό πολύκλαδο τριχωτό βλαστό ,ύψους 30-90 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι πράσινα, αντίθετα, έμμισχα αυγοειδή ή προμήκη, πολύ πριονωτά και τα άνθη της ασπρου χρώματος φέρονται σε ακραίους κορύμβους.

Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες:  
 Η ρίγανη μπορεί να ευδοκιμήσει σε μεγάλη ποικιλία εδαφών με εξαίρεση τα πολύ αμμώδη και αργιλώδη εδάφη. Αριστη τιμή ph εδάφους είναι 6,8 αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε υψηλότερες τιμές ph.
   
Πολλαπλασιασμός: 
Μπορέι να γίνει τόσο με σπόρο όσο και με παραφυάδες.
   
Εποχή και τρόπος φύτευσης: 
Μπορούμε να φυτεύσουμε ρίγανη το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη. Οι αποστάσεις φύτευσης που πρέπει να κρατήσουμε τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή είναι γύρω στα 45 εκατοστά.
   
Εποχή άνθησης: 
Η εποχή άνθησης έχει σχέση με την καλλιεργούμενη ποικιλία. Σε ορισμένες ποικιλίες ξεκινά από τέλος Μαΐου ενώ σε κάποιες τέλος Ιουνίου.
   
Συλλογή: 
Η συλλογή της ρίγανης γίνεται όταν το φυτό είναι στην πλήρη άνθηση.Σε μικρές εκτάσεις η συλλογή μπορεί να γίνει με δρεπάνια, ενώ σε μεγαλύτερες με χορτοκοπτική μηχανή. Μετά τη συλλογή ακολουθεί η μεταφορά του προϊόντος στο αποξηραντήριο. Τον πρώτο χρόνο η απόδοση είναι ελάχιστη που δεν αξίζει να συγκομισθεί.   
   
Καλλιεργητικές φροντίδες
α) Καταπολέμηση ζιζανίων: 
 Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει είτε μηχανικά με σκαλίσματα είτε χημικά με κατάλληλα προφυτρωτικά ή μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα
β) Λίπανση:
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη λίπανση καθώς η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αζωτούχων λιπασμάτων θα μειώσει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε αιθέρια έλαια
Συνίσταται μια λίπανση το Νοέμβριο-Δεκέμβριο με Φωσφορική Αμμωνία (16-20-0) ή 20-10-10 σε ποσότητα 30-40 κιλά/στρ. Σε καχεκτικές φυτείες μπορεί να γίνει μια επιφανειακή λίπανση με 12-15 κιλά Θειικής Αμμωνίας (21-0-0).
γ) Άρδευση:
Ενώ η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική, για καλύτερες αποδόσεις  χρειάζεται να γίνεται άρδευση η οποία και θα πρέπει να σταματά δύο βδομάδες πριν τη συλλογή του προϊόντος
δ) Καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών: 
Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς οπότε και δεν χρειάζεται να γίνει χρήση φυτοφαρμάκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου