Σπανάκι

Το σπανάκι (Spinacia oleracea L.) είναι μονοετές φυτό μεγάλης ημέρας. Καλλιεργείται για τα φύλλα του τα οποία βρίσκονται κοντά στη ρίζα, είναι πράσινου χρώματος και έχουν λεία επιφάνεια. Ο ανθικός άξονας αναπτύσσεται  όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη και η θερμοκρασία αρκετά υψηλή και φέρει μια ταξιανθία με μικρά άνθη. Τα άνθη σταυρογονιμοποιούνται με τον αέρα. Υπάρχουν ποικιλίες με μονοικα και δικλινή όπως και ερμαφρόδιτα άνθη, αλλα οι περισσότερες είναι διοικες .Ο καρπός είναι μονόσπερμος και περιβάλλεται απο κάλυκα.

Κλίμα- Έδαφος
Το σπανάκι είναι φυτό ψυχροαπαιτητικό. Αυτό σημαίνει οτι σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλες ημέρες  αναπτύσσει στέλεχος με άνθη οπότε και μειώνεται η εμπορική αξία του προϊόντος.
Τα όξινα εδάφη πρέπει να αποφεύγονται. Το ιδανικό pH εδάφους για την καλλιέργεια είναι 6-7. Τα αμμοπηλώδη επίσης, εδάφη είναι τα καταλληλότερα.

Σπορά-Λίπανση
Για ένα στρέμμα φυτείας χρειάζονται περίπου 2-3 κιλά σπόρος. Στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο σε υγρό έδαφος. Ο σπόρος φυτρώνει σε θερμοκρασίες 5-15 C, ενώ η ανάπτυξη των φυτών μπορεί να γίνει και κάτω από τους 5  C. Μια λίπανση με λίπασμα 8-8-8 με 150-200 κιλά θεωρείται ικανοποιητική.

Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα σπανάκια κόβονται στην κύρια ρίζα, λίγο κάτω απο την επιφάνεια του χώματος. Κίτρινα και ξερά φύλλα πρέπει να απομακρύνονται.

Ποικιλίες
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες σπανακιού. Γενικότερα όμως η αγορά ζητάει ποικιλίες με αντοχή στις ασθένειες, πρώιμες και σε αυτές που εμφανίζουν καθυστέρηση στην εμφάνιση του ανθικού στελέχους (από τη στιγμή που εμφανιστεί το ανθικό στέλεχος τα φυτά αχρηστεύονται). Επίσης, υπάρχουν και υβρίδια F1 με υψηλές αποδόσεις.

2 σχόλια: