Ορτανσία - Hydragea macrophylla

Η ορτανσία καταγεται απο την Αμερική και την ανατολική Ασία και ανήκει στην οικογένεια Hydrageacea.

Είναι ανθοφόρο φυτό γλάστρας και φυλλοβόλος θάμνος. Έχει φύλλα αντίθετα, οβαλ, οδωντοντα και με χρώμα ανοιχτό πράσινο. Τα άνθη εμφανίζουν διάφορες αποχρώσεις κι αυτό εξαρτάται άμεσα από το pH του εδάφους.

Σε αλκαλικό έδαφος εμφανίζεται το ροζ χρώμα ενώ σε όξινο έδαφος εμφανίζονται αποχρώσεις του μπλε χρώματος. Σε περίπτωση που το pH είναι ανεβασμένο μπορεί να μειωθεί με προσθήκη θείου.

Τα φυτά ρίχνουν το φύλλωμα τους και πέφτουν σε λήθαργο το χειμώνα, ενώ αναπτύσσονται πάλι την άνοιξη.


Καλλιεργητικές φροντίδες φυτού
  • Οι ορτανσίες είτε καλλιεργούνται σε γλάστρες είτε στο χωμα αναπτύσσονται καλύτερα σε σκιερα μέρη σε γόνιμο έδαφος και με καλή αποστράγγιση
  • Θερμοκρασίες άνω των 22 C έχουν ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ανθοφορίας. Οι ταξιανθίες σχηματίζονται εύκολα σε θερμοκρασίες 14-18 C. 
  • Η λίπανση την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.  Η ορτανσία είναι απαιτητική κυρίως σε N (άζωτο). Η συγκέντρωση του καλίου στο έδαφος καθορίζει και το χρώμα των σεπάλων. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις καλίου εμφανίζονται ροζ χρωματισμοί ενώ αντίθετα οι υψηλές δίνουν μπλε χρωματισμούς.
  • Το πότισμα δεν πρέπει να παραμελείται. Η ορτανσία χρειάζεται τακτικό πότισμα ιδιαίτερα από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη. 
  • Οι περισσότερες ορτανσιες δεν απαιτούν συστηματικό κλάδεμα αρκεί να καθαρίζονται τον Φεβρουάριο- Μάρτιο απο κατεστραμμένα κλαδιά.
Εχθροί- Ασθένειες

Οι ορτανσίες μπορεί να προσβληθούν από αφίδες, οι οποίες με τη σειρά τους να μεταφέρουν διάφορες ιώσεις. 
Σε θερμοκηπιακα φυτά μπορεί να εμφανιστεί και τετράνυχος.
Η σηψηριζία που προκαλείται απο το μύκητα Armillaria εμφανίζεται συχνά και είναι δυνατον να ξεράνει ολόκληρα φυτά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου