Τετράνυχοs- Tetranychus spp.

Οι τετράνυχοι  είναι μυζητικά ακάρεα και προσβάλλουν στελέχη, φύλλα και καρπούς σολανωδών, κολοκυνθωειδών και άλλων φυτών.

Μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς την προσβολή καθώς χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι τα προσβεβλημένα μέρη έχουν αραχνοειδείς ιστούς.
Η πάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζει χλώρωση κατά κηλίδες ενώ στην κάτω διακρίνονται ελαφρά ασημοχρωμες και βυθισμένες κηλίδες στις θέσεις διατροφής των τετρανύχων. Σε μεγάλους πληθυσμούς η προσβολή είναι έντονη. Τα φύλλα καρουλιάζουν,ξηραίνονται και έπειτα πέφτουν.

Οι τετράνυχοι σε συνθήκες ξηρού και θερμού καιρού μπορούν να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Έχουν πολλές γενιές το χρόνο και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να γίνεται άμεσα σε μικρά επίπεδα πληθυσμού με διάφορα ακαρεοκτόνα.

Καταπολέμηση
Χημική
Εναντίον των τετρανύχων χρησιμοποιούνται ειδικά ακαρεοκτόνα.Η χημική καταπολέμηση επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες

α) επειδή οι τετράνυχοι γεννούν στην κάτω επιφάνεια των φύλλων θα πρέπει να προκαλείται αναστροφή του φύλλου κατα τον ψεκασμό.

β)θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής όσο και η σύνθεση των πληθυσμών των ακάρεων κι αυτό γιατί παρουσιάζουν διαφορετική ευαισθησία στα φάρμακα.

γ)Οταν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα (που σκοτώνουν φυσικούς εχθρούς ακάρεων) θα πρέπει να συνδυάζονται και με ακαρεοκτόνα.

δ)κατα το τέλος του φθινοπώρου θα πρέπει να ψεκάζονται με ακμαιοκτόντα ώστε να μην διαχειμάσουν στα παρακείμενα ζιζάνια τα διαχειμάζοντα θηλυκά.

Βιολογική
Με φυσικούς εχθρούς. Ειδικά στα θερμοκήπια γίνεται με την εισαγωγή μέσα σ'αυτά του αρπακτικού  Phytoseiulus persimilis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου